Egy esküvő igényes megörökítéséhez az elsődleges és legfontosabb tényező a megfelelő minőségű eszközök megléte. De a stílus és a hangulat sem elhanyagolható összetevők, amelyek a tökéletes végeredmény elengedhetetlen részei. A cinematográfia segít nekünk ebben, ami napjaink egyik legdivatosabb stílusirányzata.

Ez a műfaj az esküvő filmen való megörökítésének művészibb fajtája, mely a tartalom helyett inkább a hangulatra koncentrál. A cinematográfia alatt nem kortárs művészeti ágról beszélünk, de mégis az utóbbi években vált inkább ismertté itthon. A cinematográfia a mozgófényképezés tudománya és művészete, a történetmesélés kifejezőeszköze. Ez az esküvői videók egy olyan típusa, mely segít annak különleges megörökítésében, úgy, hogy maximálisan visszaadja a felejthetetlen nap hangulatát. Ezáltal egy olyan kívülálló személyt is magával képes ragadni, aki személyesen nem volt jelen az esküvőn. Kedves (volt) menyasszonyaink és vőlegényeink pedig szívesen osztják meg rokonaikkal, barátaikkal életüknek ezt a felejthetetlen és boldog napját.

Érdemes megemlíteni, hogy nem egy mai mozgóképes irányzatról beszélünk, eredete nagyjából a 20. század közepére vezethető vissza, méghozzá Jack Cardiff nevéhez köthetően. Cardiff korának egyik legtehetségesebb filmkészítője volt és nem mellesleg az első angol, színes film alkotója. Az ő munkássága jelentősen befolyásolta nemcsak a múltszázadbeli, hanem a jelenkori cinematográfia művészetét is, ez tette nevét halhatatlanná.

Az események rögzítésén túl az érzelmek megörökítése a cinematográfia lényege. Művészi megközelítés jellemzi, és célja az esküvő hangulatának visszaadása, a részletekbe maximálisan belemenően, a tökéletes kompozíciók kiválasztásával. A tehetséges cinematográfus egyedi látószögekből örökíti meg az eseményeket és a videóanyag mellé megfelelő háttérzenét választ, ami az esztétikus és minőségi kisfilm alapja. Az utómunkálatok rendkívül fontosak, hiszen a lendületes vágás adja az egész kisfilm könnyed hangulatát. A tehetséges cinematográfus egyben jó történetmesélő, és mi szeretnénk a kettőtök történetét a legszebben elmesélni.

viglaci-creative-21

Esküvői cinematográfiánk távol áll a hagyományos esküvői videóktól, melyek általában tömve vannak giccses képi hatásokkal és komolytalan képátmenetekkel. A ti vágyatok a mi célunk, azaz hogy egy maradandó és gyönyörű emléket készítsünk az esküvőtökről, nemcsak fényképes, hanem kisfilmes formában is. Mindent megteszünk a különleges felvételekért, folyamatosan mozgásban vagyunk, hiszen a cinematográfia alapeleme a gyakori nézőpont- és helyzetváltoztatás, ami szükséges a dinamikus és hiteles esküvői kisfilm készítéséhez. Többféle szögből, távolságból és nézőpontból is érdemes felvenni egy-egy kihagyhatatlan momentumot, a rögzítésnél pedig rengeteget számít, hogy mindig két operatőr figyeli az eseményeket. Több szem többet lát és rögzít ebben az esetben, így a végeredmény összeállításakor bőséges nyersanyagmennyiségből gazdálkodhatunk. Csak egy példa, miért hasznos a két filmes jelenléte: amíg egyikünk a szertartás eseményeit dokumentálja, addig másikunk megörökíti nektek az édesanyák örömkönnyeit és az édesapák büszke tekinteteit.

A professzionális kisfilm kihagyhatatlan részét képezik a hangulatteremtés eszközei. A világítás, a színhőmérséklet, a mélységélesség rengeteget javíthat, de akár ronthat a minőségen, ha koncepció nélkül használja valaki ezeket. A megfelelő kompozíció megtalálása szintén fontos része a folyamatnak.

Mivel a tökéletességre törekszem, a tanulás sosem fejeződik be ebben a hivatásban, ez segít abban, hogy egyre kiválóbb cinematográfussá váljak. Számomra nagyon fontos az érzelmeitek tükrözése, és nemcsak az esküvő, hanem minden résztvevő hangulatának visszaadása, hiszen ezek mind létfontosságú tényezők – és ezek nélkülözhetetlenek egy őszinte esküvői kisfilmhez.

viglaci-ceremony-23